top of page

Hvilken race er du?

Personligt indlæg af Suzanne Skærbæk Pedersen


Bragt i JP den 10. december 2021.


LÆS DET HER

Genetikere og antropologer har for længst tilbagevist, at man kan opdele mennesker i forskellige racer, og at gøre det tjener kun til at opretholde fordomme og racisme, mener forkvinde i TAL UD, Suzanne Skærbæk Pedersen

mapbox-Yeit9w-RWUA-unsplash.jpeg

Foto by Munshots

Hvilken race anser du dig selv, som en del af? Den hvide race? Sort? Gul? Rød? Forhåbentligt ingen af delene. 

 

Vi skal aflære, hvad vi har lært om racer. Det er skræmmende, hvor svært det er for videnskaben at bryde igennem kulturelle overbevisninger indenfor dette område. Det er for længst tilbagevist af genetikere og fysiske antropologer verden over, at man kan opdele mennesker i racer. Der findes kun een race; nemlig menneskeracen. Det er værd at sætte fokus på d. 10. december, hvor det er International Menneskerettighedsdag, og TAL UD sætter fokus på hverdagsracisme.

 

I 1950 i skyggen af 2. Verdenskrig, udgav Unesco en erklæring om, at alle mennesker tilhører den samme race. Der var for mange herskende og fejlagtige fordomme, så som at hudfarve hænger sammen med intelligens, kriminel adfærd eller andre ulogiske og racistiske påstande. Der findes forskellige hudfarver, men ikke racer. 

 

Og hvorfor er det vigtigt?
Det er vigtigt, fordi vi ved at opretholde en ideologisk opdeling af mennesker brødføder racismens strukturer. Vi opretholder et “os” og “dem” og baner vejen for fordomme baseret på ‘race’.

 

Det er tankevækkende, hvor ofte opdelingen af menneskeracen opretholdes af vores sprogbrug. Det er ikke raceoptøjer. Det ville kræve to racer. Raceprofilering. Og i bunden af enhver jobansøgning vil du ofte læse, at man opfordrer alle til at ansøge - uanset race etc. Medmindre de reelt ønsker, at elefanter og andre dyreracer søger.

 

Homo Sapiens er så genetisk ens, at de ting, der gør os forskellige, er ikke afgørende nok til, at det kan klassificeres som en ny race. 

 

Er vi blevet klogere?

Som Piet Hein sagde; Slid men vid, Ting tager tid. Det er kun knap to generationer siden, at man i 1909 kunne se sorte mennesker udstillet  i Københavns Zoo, som ‘de vilde’ side om side med dyr i bur. Samtidig købte Henrik Cavling en dreng, 10-årige Sebastian, med mørk hud og tog ham med hjem til Danmark, så alle kunne se ham. 

 

Ofte når der tales om hudfarve og racisme i Danmark, så svarer det til, at se en tysker i øjnene og sige, at nu skal vi tale om 2. Verdenskrig.
Don't mention the war… Men vi er nødt til at tale om hudfarver og racisme for at kunne oplyse og skabe forandring. 

 

Derfor spørger jeg igen. Hvilken race tilhører du?

bottom of page